• 37. týždeň

37. týždeň

37. týždeň

MAMIČKA

Váš pôrod sa blíži a vďaka veľkej záťaži a váhovému prírastku dieťaťa vás pravdepodobne neminú návaly horúčavy. S chladením tela to príliš nepreháňajte, riešte to skôr príjemný bavlneným oblečením. Umelým tkaninám sa radšej vyhnite. Váš nie príliš kvalitný spánok môže prejsť až do nespavosti a ak sa vám podarí zaspať, môžete mať veľmi živé sny. Niektoré mamičky majú s blížiacim sa termínom pôrodu nutkanie viac upratovať. Je to syndróm chystania hniezda. :)

Ak ste mali v priebehu tehotenstva hemoroidy, tak po pôrode sa určite znova objavia. Nezabudnite si preto zaobstarať krém na ne určený.

Tento týždeň by ste už mali vedieť výsledok vyšetrenia na streptokoka typu B. Ak je pozitívny, musíte to nahlásiť v pôrodnici kvôli podaniu antibiotík, o ktorých sme si písali skôr.

Kontrakcie môžu byť stále častejšie a bolestivejšie, stále však sledujte ich intenzitu a počet. Ak spozorujete zvýšený výtok, ktorý môže byť aj ľahko zafarbený, je to pravdepodobne predzvesť blížiaceho sa pôrodu. Ak špiníte silnejšie alebo dokonca krvácate, volajte doktora ihneď. A pretože sa iba malé percento detí rodí v termíne, postavte si pripravenú tašku s vecami do pôrodnice radšej už rovno k dverám.

Otecko by si mal skontrolovať, či má nabitú baterku vo fotoaparáte, prípadne si nachystať aj náhradné baterky.

BÁBÄTKO

Vaše bábätko má tento týždeň váhu cez 2800 gramov a meria okolo 48 cm. Do dĺžky už veľmi neporastie, ale váha sa mu ešte rozhodne zvýši. V týchto dňoch už bábätko bezpečne pozná hlasy svojich najbližších - mamy aj otca.
Mozog pokračuje vo svojom raste a dieťatko, ktoré sa obaľuje tukom sa začína pekne zaguľacovať. Tuk tiež pomáha udržiavať v rovnováhe hladinu cukru v krvi.

Niektoré deti sa narodia s množstvom vlasov a výnimkou nie je ani to, že dieťatko sa narodí s inou farbou vlasov, než je tá rodičov. Tieto prvé jemné vlásky postupne vypadajú a vymenia sa za trvalý vlasový porast, ktorý sa tiež môže farebne líšiť.