• 6. týždeň

6. týždeň

6. týždeň

MAMIČKA

V tomto týždni tehotenstva môžu začať emocionálne zmeny. A prečo aj nie? Vaše telo sa mení, váš život sa zmení od základov, chvíľu pociťujete radosť a zrazu sa všetko môže úplne otočiť. To všetko je spôsobené hormonálnou zmenou, ktorá práve prebieha.

Môže sa objaviť slabé špinenie na toaletnom papieri. Na jednej strane to nemusí vôbec nič znamenať, skoro štvrtina tehotných žien sa s tým stretáva, no pre istotu informujte svojho lekára. Na strane druhej sa môže jednať o prvú známku toho, že nie je niečo v poriadku. Takýto prejav môže indikovať začínajúci potrat, alebo mimomaternicové tehotenstvo.

U lekára už teraz môžete zistiť, či čakáte dvojčatá, alebo jedno dieťa. Samotná pravdepodobnosť, že čakáte dvojčatá je 1:89, bez asistencie lekára. K tejto pravdepodobnosti nie sú započítané umelé oplodnenia. U umelého oplodnenia sa vždy aplikuje viac ako jedno oplodnené vajíčko a to z dôvodu zvýšenia šance na úspech otehotnenia a preto číslo pravdepodobnosti by mohlo byť skreslené.
Vyššiu pravdepodobnosť pre narodenie dvojčiat majú páry, kde v rodine dvojčatá sú, alebo páry, ktoré s otehotnením čakajú a deti si obstarávajú vo vyššom veku. Je to spôsobené hormonálnou zmenou, ktorá ženy v pokročilejšom veku sprevádza. Dvojčatá a viacerčatá sú tiež viac pravdepodobnejšie u vysokých a silných žien ako u žien malého vzrastu.

BÁBÄTKO

V tomto týždni sa formujú ústa, noštek a uši. Vaše bábätko v tomto týždni vyzerá smiešne, skôr ako larva s veľkou hlavičkou a čiernymi bodkami namiesto očí. Ušká sú skôr ako malé priehlbiny po bokoch hlavičky, ruky a nohy sú len malé pupence. Srdiečko už zdatne bije vo vysokom tempe, asi 100-160 krát za minútu. To je až dvakrát rýchlejšie ako vám. Telom prúdi krv, tvoria sa pľúca a črevá, hypofýza, mozog, svaly a tiež kosti. Veľkostne je bábätko asi ako šošovica, meria zhruba 6 mm.